Cari Blog Ini

Hari Ke-2 Ramadhan1. Doa Harian Ramadhan 2:
"Ya Allah, dekatkanlah aku kepada keredhaan-Mu dan jauhkan aku daripada kemurkaan serta balasan-Mu ya Allah. Berikanlah aku kemampuan membaca ayat-ayat-Mu dengan rahmat-Mu...Ameen..."

2. Hikmah Ramadhan 2:
Pada bulan ini setiap hari ada malaikat yang menyeru menasihati sesiapa yang berbuat baik agar bergembira dan yang ingin berbuat maksiat agar menahan diri...

3. Kesilapan Berpuasa 2:
Tidak mahu bersahur

"Sahurlah kamu kerana dalam sahur itu ada berkat." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Abu Hurairah RA berkata, sabda Rasulullah SAW; "Sebaik-baik makanan sahur bagi orang mukmin adalah kurma." (Hadis riwayat Ibnu Hibban dan Baihaqi)

4. Hadis & Al-Quran 2:
"Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan yang menjelaskan petunjuk dan menjelaskan perbezaan antara yang benar dan yang salah." – (Surah al-Baqarah, ayat 185).

Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad.

5. Diet Ramadhan 2:
"Meskipun salad bersifat sejuk, ia merupakan sayuran yang baik untuk dimakan. Ia baik untuk kulit, serta membantu menyembuhkan penyakit gangguan mental."

6. Mutiara Kata 2:
Kalau terasa nak buat jahat dalam bulan Ramadhan, tanya lah iman - tentu iman kata tak boleh...Jangan tanya Aiman - nanti dia kata "Aiman tak kisah"...

0 komen:

Catat Ulasan

Pengikut Blog

Langgan

Masukkan emel anda untuk melanggan:

Dibawakan oleh FeedBurner