Cari Blog Ini

Hari Ke-22 Ramadhan1. Doa Harian Ramadhan 22:
"Yaa Allah! Bukakanlah bagiku pintu-pintu karunia-MU, turunkan untukku berkah-berkahmu. Berilah kemampuan untukku kepada penyebab-penyebab keridloan-MU, dan tempatkanlah aku di dalam syurga-MU yang luas, Wahai Penjawab doa orang-orang yang dalam kesempitan...Ameen..."

2. Hikmah Ramadhan 22:
"Berpuasa baik untuk kesihatan. Ia boleh membersihkan perut dari segala bahan toksin yang tidak elok untuk badan. Kajian juga mendapati bahawa kecenderungan seseorang untuk berpuasa boleh mengurangkan tahap ketagihannya terhadap rokok..."

3. Kesilapan Berpuasa 22:
"Sebagian orang melakukan perjalanan ke luar negeri pada bulan Ramadhan untuk tujuan yang baik, tetapi agar boleh berbuka puasa dengan alasan musafir. Perjalanan semacam ini tidak dibenarkan dan ia tidak boleh berbuka karenanya. Sungguh tidak tersembunyi bagi Allah tipu daya orang-orang yang suka menipu..."

4. Hadis & Al-Quran 22:
"Nabi s.a.w. bersabda; "Jagalah dirimu dari api neraka meski pun dengan sedekah separuh dari sebiji kurma, maka jika tidak dapat, maka berikanlah sepatah kata yang baik." - Sahih Bukhari & Muslim

5. Diet Ramadhan 22:
"Bawang putih (thum) juga elok untuk memanaskan badan. Khasiatnya membuang gas dan menggalakkan pengeluaran air mani. Baik untuk pembawakan sejuk, untuk mencairkan balgham. Minyaknya digunakan untuk merawat gigitan serangga..."

6. Mutiara Kata 22:
"Agama buat kehidupan di akhirat, harta buat kehidupan di dunia. Di dunia orang yang tidak berharta berasa susah hati, tetapi orang yang tidak beragama merasa lebih sengsara" - Saidina Abu Bakar As-Siddiq

0 komen:

Catat Ulasan

Pengikut Blog

Langgan

Masukkan emel anda untuk melanggan:

Dibawakan oleh FeedBurner