Cari Blog Ini

Hari Ke-19 Ramadhan1. Doa Harian Ramadhan 19:
“Yaa Allah! Penuhilah bagianku dengan berkah-berkahnya, dan mudahkanlah jalanku menuju kebaikan-kebaikannya. Janganlah Kau jauhkan aku dari keterimaan kebaikan- kebaikannya, Wahai Pemberi petunjuk kepada kebenaran yang terang…Ameen…”

2. Hikmah Ramadhan 19:
“Berpuasa dengan penuh keikhlasan dan mengharapkan akan keredaan Allah maka Allah akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu…”

3. Kesilapan Berpuasa 19:
“Mandi dengan terlalu lama dan mandi pada ketika hendak berbuka…Amalan seperti ini bukannya salah tetapi menyebabkan kita kehilangan hikmat dan penghayatan puasa itu sendiri…Mandi terlalu lama hukumnya makruh…”

4. Hadis & Al-Quran 19:
“Demi Allah yang diriku dalam kuasa-Nya, kamu tidak akan masuk syurga, sebelum kamu beriman. Dan kamu tidak beriman sebelum kamu cinta-mencintai dan sayang-menyayangi satu sama lain” - Hadis Riwayat Muslim

5. Diet Ramadhan 19:
“Timun (qitta’)Yang masak menghilangkan panas dan menggalakkan pembuangan air kecil. Makan kurma dengan timun muda menambahkan berat badan…”

6. Mutiara Kata 19:
“Jadilah seperti pohon kayu yang lebat buahnya, tumbuh di tepi jalan. Dilempar buahnya dengan batu, tetapi tetap dibalas dengan buah” - Saidina Abu Bakar As-Siddiq

0 komen:

Catat Ulasan

Pengikut Blog

Langgan

Masukkan emel anda untuk melanggan:

Dibawakan oleh FeedBurner