Cari Blog Ini

Menempuhi Ujian-Nya
Assalamu'alaikum w.b.t. Dalam pada kita menempuhi hari-hari dalam kehidupan ini, kita seringkali terlupa adanya Yang Maha Pencipta bersama kita. Namun sedarkah kita bahawa Dia walau sesaat pun tak lepas pandanganNya pada kita? Hidayah, nikmat dan rahmat diberikan kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya. Lebih kuat iman seseorang itu, lebih kuat juga dugaan dan ujian yang diberikan-Nya.


Kenapa diri ini diuji?

Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.
  • Surah Al-Ankabut ayat 2-3

Kenapa sesuatu perkara tak seperti yang diingikan?

Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
  • Surah Al-Baqarah ayat 216

Kenapa ujian seberat ini?

Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. 
  • Surah Al-Baqarah ayat 286

Rasa tertekan?

Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman.
  • Surah Al-Imran ayat 139

Bagaimana menghadapinya ?

Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah- daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).
  • Surah Al-Imran ayat 200
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk
  • Surah Al-Baqarah ayat 45

Hikmah ujian?

Sesungguhnya Allah telah membeli dr org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka...
  • Surah At-Taubah ayat 111

Kepada siapa kita berharap?

Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.
  • Surah At-Taubah ayat 129

"Aku Tak Tahan"!

..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.
  • Surah Yusuf ayat 12, 87


P/S: Bukankah alQuran itu sesuai di semua zaman dan tempat, dalam apa jua keadaan?

3 komen:

nuyui berkata...

wah...best lah blog ni..terubat sket rase stress pas bace entry nih.. keep it up :)

Kapt Ir Dr berkata...

syukran nurul..jgn kecewa dgn hidup..keep it up jg..~

3A SMKJ 2010 berkata...

aq stress sjak belakangan nieee..aq tgah cari jlan penyelesaian,dan alhamdullilah hanya allah sahaja yg dpat mememukan jlan penyelesaian kepadaku iaitu sabar...

Catat Ulasan

Pengikut Blog

Langgan

Masukkan emel anda untuk melanggan:

Dibawakan oleh FeedBurner