Cari Blog Ini

Hari Ke-28 Ramadhan1. Doa Harian Ramadhan 28:
"Yaa Allah! Penuhkanlah hidupku dengan amalan-amalan Sunnah, dan muliakanlah aku dengan terkabulnya semua permintaan. Dekatkanlah perantaraanku kepada-MU diantara semua perantara, Wahai Yang tidak tersibukkan oleh permintaan orang-orang yang meminta...Ameen..."

2. Hikmah Ramadhan 28:
Membentuk Akhlak Mulia

Puasa merupakan tempat pengglembengan diri orang yang berpuasa untuk membnetuk akhlak mulia, akhlak ketaqwaan, kebajikan, kebaikan, kepedulian, tolong-menolong, kasih sayang, kecintaaan, kesabaran, dan akhlak mulia lainnya yang dibangun oleh puasa pada diri orang yang menjalankannya.

3. Kesilapan Berpuasa 28:
"Menyegerakan sahur sebelum waktu yang dianjurkan. Padahal Rasulullah SAW menganjurkan sahur pada akhir malam sebelum terbit fajar. Hikmahnya disini ialah kita dapat menunaikan solat fardhu Subuh tepat pada waktunya dan digalakkan berjemaah, tambahan bersahur lewat juga dapat membuatkan badan kita dapat menahan lapar pada tahap yang minima.

4. Hadis & Al-Quran 28:
"Dari Abu Hurairah r.a. katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda; "Allah berfirman: Setiap amal anak Adam adalah untuk anak Adam itu sendiri melainkan puasa. Sesungguhnya puasa itu bagiKu dan aku membalasi puasanya itu." - (Sahih Bukhari)

5. Diet Ramadhan 28:
"Kulit kayu manis (darchini) juga merupakan pemanas badan. Minyaknya sebagai penawar untuk menghapuskan rasa tidak hadam. Ia merupakan campuran (rempah ratus) yang digunakan dalam resepi masakan hampir tiga suku penduduk dunia."

6. Mutiara Kata 28:
"Sekiranya manusia mengetahui keburukan percakapan dan hawa nafsu maka mereka akan melarikan diri daripada keduanya sebagaimana mereka melarikan diri dari harimau." - Imam Syafi'e

0 komen:

Catat Ulasan

Pengikut Blog

Langgan

Masukkan emel anda untuk melanggan:

Dibawakan oleh FeedBurner